Zašto palimo atarske površine?

U vreme kada javnost postaje svesnija mogućnosti korišćenja biomase za zadovoljavanje energetskih potreba i dalje ostajemo robovi i žrtve starih navika. Izazivanjem požara na atarskim površinama direktno se ugrožavaju zdravlje i životi ljudi, ali i vrsta kojima su ove površine prirodna staništa. Paljenjem ovih površina uništavaju se kulturne biljke, a forsiraju korovske vrste. Na taj način se uništava veliki broj korisnih mikroorganizama od kišnih glista do raznih crva koji prezimljuju u zemljištu, a paljenjem ostataka narušava se mikrofauna. Biomasa je energent budućnosti, a posebno za stanovnike Vojvodine koji veliki procenat potreba za toplotnom energijom mogu zadovoljiti korišćenjem ovog obnovljivog izvora energije. Vreme je da se stane na put primitivizmu i neobrazovanosti, a posebno ugrožavanju života i zdravlja stanovništva ovakvim neodgovornim ponašanjem. Ovakve pojave direktno ugrožavaju živote i bezbednost ljudi, ali i životinjskih vrsta kojima su ove površine prirodna staništa.

https://prijateljisume.net/wp-content/uploads/2019/11/04.jpg

Postavlja se pitanje šta je sa kvalitetom vazduha koji udišemo u ravnici? Leti je toplo i zagađeni sloj vazduha blizu zemlje vrlo brzo ispari nagore. Čist vazduh sa visine dođe dole, a ovaj zagađeni automatski odlazi gore i onda koliko god da zagađujemo, na kraju se ipak to na neki način neutralizuje. Zimi se dešava to da ovaj vazduh dole nije dovoljno zagrejan i ne odlazi gore. To izgleda otprilike kao da živimo u jednom loncu i onda odjednom u oktobru neko stavi poklopac na taj lonac i onda šta god da se dešava unutar tog lonca tu i ostaje. Do sledećeg leta i toplijeg vremena udišemo vazduh koji je izrazito zagađen i izloženi smo čestom oboljevanju disajnih organa i na ovaj način se narušava opšte zdravstveno stanje stanovništva Vojvodine.

https://prijateljisume.net/wp-content/uploads/2019/11/02.jpg

Postoje indicije da je i požar na Staroj Planini koji je izazvao katastrofalne posledice na ovom biseru prirode Srbije izazvan paljenjem strnjike. Požar koji se širio iz pravca Bugarske nije bilo moguće zaustaviti i zbog užasne konfiguracije terena. Država nije mnogo učinila da pomogne stanovnicima i u ovoj akciji gašenja meštani Toplog Dola, kao i u slučaju sprečavanja izgradnje mini hidrolektrana, prepoznatljivi su bili po jednom – po zajedništvu u nevolji. Licem u lice sa vatrom koja guta prirodu, meštani su osećali bes i jed jer je došlo do požara koji je verovatno ranije mogao biti zaustavljen. Meštani i vatrogasci su sanirali vatru na onim mestima gde je bilo moguće pristupiti. Radost i olakšanje donela im je kiša koja je pomogla da se vatra stavi pod kontrolu. Posledice su užasne i biće potrebne decenije da se Stara Planina oporavi od ove katastrofe.

https://prijateljisume.net/wp-content/uploads/2019/11/05.jpg

Kaznena politika postoji, ali molimo odgovorne organe da je adekvatno primenjuju i da zajedno zaustavimo ekološke katastrofe koje neodgovorni pojedinci izazivaju paljenjem atarskih površina koje u ekstremnim situacijama dovode do ovakvih užasa po prirodu i stanovništvo.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *